Oletko joskus kokeillut jotain verkkovalmennusta? Ehkä jotain sellaista, missä saat valmiin ruokavalion sekä mahdollisesti vielä siihen kylkeen jonkun liikuntasuunnitelman? Minä olen.
Nehän ovat tavallaan kivoja – joku muu on suunnitellut kaiken valmiiksi ja sinun tarvitsee vain noudattaa ohjeita. Homma lähtee yleensä käyntiin tosi hienosti ja tekeminen tuntuu sujuvan melkein kuin itsestään. Kaupassa on jopa vähän jännittävää käydä ja ostoskassin upeasta, terveyttä huokuvasta sisällöstä on siistiä ottaa kuvia someen. Treenin tekeminen innostaa ja hikoilu tuntuu mahtavalta. Tervetuloa uusi elämä ja uusi minä!
Valmiit ruokavaliot ja massavalmennukset eivät ota huomioon elämää
Sitten lapsi sairastuu ja et pääsekään tekemään aikataulun mukaista lenkkiä. Lapsen sairastumisen myötä omat työt kasaantuvat ja stressitasot nousee. Et ehdi punnita eväsruokia töihin, niinpä haet kaupasta lounaaksi kevyen kasviskeiton – pidetään nyt kuitenkin yllä tätä uutta, kevyempää ruokavaliota vaikka treenit ovat jääneetkin välistä. Illalla tekee aivan hulluna mieli syödä kaikki mitä jääkaapista löytyy. Sinnittelet nälän ohi ja rouskuttelet iltapalaksi porkkanoita ja pari riisikakkua. Kyllä tämä tästä, tarvitaan vain paljon itsekuria!
Vihdoin, odotettu viikonloppu ja ystävän kivat juhlat. Tarjolla on monenlaisia herkkuja, suolaista ja makeaa. Tiedät, että sinun ei pitäisi, mutta jos nyt kuitenkin tänään annat itsellesi luvan. Muistelet, että monet sanoo että dieettiin voi hyvin kuulua yksi herkkupäivä per viikko, milloin voi syödä ihan niin paljon kuin haluaa. Senhän voisi pitää nyt, dieettiä voi jatkaa sitten maanantaina. Aivan sama antaa mennä nyt ja kunnolla!
Seuraavana päivänä käyt vaa’alla ja lukema on noussut monta sataa grammaa. Voi ei, nyt tämä homma on pilalla. “Minusta ei ole mihinkään, kun en pysty olemaan syömättä herkkuja. Taas epäonnistuin!” Syytät ja soimaat itseäsi.
Päätät ottaa itseäsi niskasta kiinni ja jatkaa dieettiä eteenpäin. Et enää oikein jaksaisi punnita ruokiasi, mutta päätät kuitenkin tehdä ruokavalinnat dieetin ohjeiden perusteella. Niissä käskettiin välttää margariinia, sillä se on teollisesti tuotettua. Sen sijaan on parempi suosia oikeaa voita tai kookosöljyä. Vaikka rakastat ruisleipää, valitset kuitenkin hiilarin lähteeksi riisikakun. Ohjeissahan sanottiin, että leivässä ja hedelmissä on turhaa sokeria ja niiden syöntiä on parempi rajoittaa.
Ja niin edelleen. Kierre jatkuu. Kenties rajoitat syömisiäsi arkipäivisin pyrkimällä noudattamaan ohjeita. Iltaisin tuntuu, että nälkä on loputon ja viimeistään viikonloppuna herkkuja on aivan mahdoton vastustaa. Syöt niitä, mutta podet joka kerta syyllisyyttä ja huonoa omatuntoa. Leimaat itsesi huonoksi ja moitit itseäsi itsekurin puutteesta. Mietit jatkuvasti, mitä saat syödä ja mitä et.
Dieetit saavat aikaan turhia kieltolistoja ja mustavalkoista ajattelua
Tällaisten dieettien ei ole tarkoituskaan onnistua. Ne eivät ota huomioon ELÄMÄÄ. Sinun elämääsi, jossa tapahtuu asioita. Jossa lapset sairastuvat, jossa työt kasaantuvat ja aiheuttavat stressiä, jossa riitelet tulisesti puolison kanssa tiskeistä ja imuroinnista. Elämää, jossa koet välillä ahdistusta, välillä iloa, välillä surua ja epätoivoa. Elämää, jonka sisällä muutos pitäisi toteuttaa – ei muutosta, jonka ympärille muun elämän odotetaan rakentuvan. Elämä ei nimittäin pistä itseään pauselle odottamaan sitä, että “laitat itsesi ruotuun”.
Dieetit eivät ota huomioon kokonaisenergiantarvettasi. Ne eivät ota huomioon sitä, että toisina päivinä keho tarvitsee enemmän polttoainetta kuin toisina. Sen sijaan ne antavat sinulle listan “hyvistä” ja “huonoista” ruokavalinnoista. Mahdollisesti ne antavat myös ohjeet siitä, mitä kaikkia lisäravinteita tarvitset, jotta ruokavaliosi olisi “terveellinen” ja kehosi “toimisi optimaalisesti”.
Valmiit ohjeet eivät ota huomioon yksilöllistä elämäntilannettasi tai kokonaiskuormitustasi. Ne eivät kysy, miten nukuit viime yönä tai edellisen viikon aikana. Ne eivät huomioi sitä, millainen on taustasi syömisen tai laihduttamispyrkimysten suhteen.
Irti jatkuvasta kierteestä
Voiko pikadieeteillä ja verkkovalmennuksilla onnistua? Voi toki. Painoa voi saada pudotettua ja “terveellisiä” elämäntapoja noudatettua niiden ohjeilla hyvinkin pitkään. Eri asia on, millainen muutoksen laatu on – onko se lyhytkestoinen vai pysyvä. Valmennuksella pudotetut kilot voivat hyvinkin pysyä poissa puoli vuotta, vuoden. Mutta jos mitään perustavanlaatuista muutosta ajattelutavoissa ja toimintamalleissa ei tapahdu, kilot hiipivät todennäköisesti vähitellen takaisin.
Tutkimusten valossa näyttää siltä, että laihduttaminen itse asiassa lihottaa (lähde tekstin lopussa). Tiukka kontrolli ja syömisen rajoittaminen saattaakin johtaa täysin päinvastaisiin lopputuloksiin, mitä olemme tottuneet ajattelemaan. Se voi toimia aluksi hyvin, mutta aina vain uudestaan jatkuva laihduttamiskierre ja uudet kuurit johtavat lopulta syvempiin ongelmiin.
Minä opiskelin ravintovalmentajaksi siksi, että olen loputtoman kyllästynyt kuureihin ja syömisen kontrolliin. Olen kyllästynyt siihen, että ihmiset kokevat jatkuvaa epäonnistumista niiden takia. Minä haluan auttaa ihmisiä yksilöllisesti, auttaa löytämään juuri sinulle sopivat tavat tehdä muutosta, joka kestää. Ei enää dieettiohjeita ja kieltolistoja, vaan aitoa elämää. Elämää, jossa nukutaan, levätään ja syödään monipuolisesti ja täysipainoisesti aidosti hyvää ruokaa.
Jos haluat jutella aiheesta kanssani, lähetä minulle viestiä yhteydenottolomakkeen kautta. Tarjoan sinulle maksuttoman puolen tunnin juttutuokion, jossa käydään läpi sinun tilannettasi. Halutessasi voit tulla valmennukseeni. Lue lisää ravintovalmennuksesta täältä!
Terveisin,
Hanna
Blogin kuvat: Pixabay
Lähteet: Borg, P. (2018). Tunne nälkä! Syö intuitiivisesti, saavuta tuloksia. Gummerus.